Konyhai kalandok: vegyes vágott savanyúság
Ez a savanyúság egy hibrid recept, több helyről gyűjtöttem az infót és aztán kiegészítettem a saját ötleteimmel. Mivel egy ideje diétásan étkezem, az eredeti receptekből a cukrot lecsökkentettem.
Hozzávalók:
- 1,5 kg friss káposzta
- 2 db nagyobb fej lila hagyma
- 2 db nagyobb fej vörös hagyma
- 2 db lecsópaprika
- 2 db kápia paprika
- 5 db uborka
- 5-6 db zsenge sárgarépa
- 5 dl cukor
- 1 dl só
- 2,5 dl 20%-os ecet
- 1 l forralt víz
- 1 evőkanál mustármag
- 1 evőkanál koriander mag
- 1 evőkanál feketebors
- 1 mokkáskanál borkén
- 1 mokkáskanál nátrium benzoát
- 1 csokor kapor
- 8 -10 szárított piros chili
Az előkészítést azzal kezdtem, hogy a mustármagból, borsból és korianderből csináltam egy forrázatot, mert nem szerettem volna a magokat a belekeverni a savanyúságba, csak az ízét szerettem volna belecsempészni.
A káposztát, hagymákat és paprikákat felcsíkoztam, az uborkát legyalultam, a répákat viszont aprítóba dobtam. Egy nagy tálba rétegéként rakosgattam a hozzávalókat, váltogatva. Amikor mindent felszeleteltem, akkor rászórtam a cukrot, sót, borként és nátrium benzoátot, aztán ráöntöttem az ecetet és a fűszeres vizet (jó néhány órát hagytam állni, hogy kiázzanak az ízek és színek). Jól átkevertem majd lefedve állni hagytam. 4 órát pihent a keverék, közben még kétszer jó alaposan árkeverem.
A kiforrázott üvegek aljára egy-egy kupac aprított kaprot és 2-2 chilit tettem. Az összeért salátát belerendezgettem az üvegekbe, kicsit lenyomtam, majd rámertem a levet, hogy teljesen ellepje.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)





















Ha eltelt a 45 perc óvatosan kiveszem a tálat a sütőből és először a kisebb darabokat rakom az üveg aljára, aztán óvatosan elrendezgetem a paradicsomokat és rákanalazom az olajat. Praktikus a paradicsomot egy tányérra félre rakni, és a száruknál fogva onnét rakosgatni az üvegbe, így jobban ki lehet szedni a kakukkfüvet és a fokhagymát a tálból. Vigyázat, a tál is, az olaj is forró! Ha esetleg nem elég az olaj, feltöltöm az üvegeket sima olajjal. A kész, még forró üvegeket százaz dunsztba teszem 24 órára.














Leila vagyok, "lánykori nevemen" Mochi. A korábbi nevemet a
Viszont az a nőszemély, aki haza akart vinni, észrevette, hogy van valami a fülecskémmel. Erre a lányok nekiláttak és kimosták. Akkora operaáriát adtam elő, hogy szerintem a főbejáratnál is hallották. Közben a kedves látogatóm, akinek az egész vegzálást köszönhettem, kiment és visszajött egy másik nőszeméllyel és egy hordozóval. Hogy ebből mi lesz...
A hazaút feléig még tűrtem az autózást, aztán már néha nyafogtam. Végre megérkeztünk. Kiengedtek végre és én gyors helyzetfelismeréssel a hálószobába rohantam és bevonultam a nagy ágy mögé. Délután háromtól sztrájkoltam. Pár óra múlva azonban valami finom kajaszag birizgálta meg a nózimat. Pótanyám azért közölte, hogy nem ez lesz a rendszer, továbbiakban étkezés a konyhában, de ma szabad. Aznap a többi idő visszafogottan töltöttük, pótanyám nem próbált nyomulni, amit azért méltányoltam. És ez csak ez első közös fél napunk volt. Az az érzésem lesz még meló benne, míg megtanítom pótanyámat arra, hogy mi a dolga.
