Konyhai kalandok: zöldséges májragu
Tulajdonképpen szeretem a májat, csak néha nagyon macerásnak érzem elkészíteni. Bár rá kellett jönnöm, hogy eddig nem volt az, de azentúl az lesz. Az én általában nyugodt Leilám teljesen bezsongott amint megérezte a nyers májat a konyhában. Mióta velem van, még nem főztem májas ételt, ezért ez meglepett. De nem adunk nyers májat egy állatnak sem, így előbb a cicakaja készült el, amihez azt hiszem nem kell recept, só és minden fűszer nélkül főzzük a májat. Persze megfőzve már nem volt olyan izgalmas neki. Szóval a cicakaja felszolgálása után kezdhettem a saját ebédemhez.
A hagymákat megtisztítom és felezem, majd szeletelem. Rádobom a melegeső olajra kicsit sülni. Következik a szeletelt gomba, a karikázott répa, majd a borsó. Felöntöm vízzel és ha felforrt, akkor kerül bele a máj. A sót még nem rakom bele, csak, ha kész a máj. Ha szépen megfőtt minden, mehet a só és a bors és még 1-2 percig forralom és kész is.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 2 db nagy vöröshagyma
- 250 g csiperkegomba
- sárgarépa (nyers) 2 db kicsi
- 900 g csirkemáj Az űrlap teteje
- 5 dl víz
- 450 g zöldborsó (friss vagy mirelit)
- 2 teáskanál só
- 1 mokkáskanál bors
A ragu 100 grammban 77 kcal-át tartalmaz.
Mivel sokat készítettem, ezért többféle körettel variáltam. A legfurcsább változat, de sok ételellel megteszem, hogy egy adagot egy teljes kiőrlésű tortillába tekerek és úgy meglegítem meg. A tortilla egy remek kiegészítő lett a konyhámban, mert nem romlik könnyen és jól felhasználható. Nem tudom mikor ettem kenyeret vagy bármilyen pékárut. Tojással és sajttal remek gyors vacsorát lehet belőle összedobni. Talán azt megmutatom valamikor.
A kalóriák kiszámításához a Kalóriabázist használom.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)

A történet úgy kezdődött, hogy a megmentendő zöldségek között volt a boltban egy doboz gomba. Gyorsan átfutott a fejemen, hogy otthon a hűtőben is van mit megmenteni, van maradék sajt és csirkemell sonka, aminek ugyan még a szavatosságán belül vagyunk, de ilyenkor én már jobban szeretem kicsit hőkezelten enni. Így csupa mentett alapanyagból lett egy kis töltött gomba, amit csak átlagos méretű fejekbe töltöttem, nem olyan szép nagy tölteni valókba.
A megtisztított hagymákat fél karikákra vágom és az olajon elkezdem sütni. Közben a paprikákat kicsumázom, és csíkokra vágom, és a hagymához adom. Hozzáadom a sót és puhára párolom (a zöldség levet ereszt). Ha megpuhult a paprika, lezárom a gázt és belerakom a borként és a nátrium-benzoátot és jól belekeverem. Még forrón üvegekbe rakom és száraz dunsztba teszem.
Hozzávalók:
A kosárkákhoz viszonylag kevés hozzávaló kell (ebből 6 kosárka lett):
Ha a spenótot időben kivesszük a fagyasztóból, akkor jó esetben mire hazaérünk kiolvad, így meglehetősen gyorsan össze lehet dobni ezt az ételt. Míg kifőzzük a pennét, körülbelül a szósz is elkészül. Igen, használhatnék friss fokhagymát, de most granulátumot használtam.
A hozzávalókat alaposan megmosom, és felaprítom. Igyekszem vékonyra szeletelni mindent. A tepsibe vagy jénai tálba fújok egy kevés olajat. Elkezdem rétegezni: egy sor paradicsom, hagyma, paprika, sárgarépa és néhány cikk fokhagyma. Az első réteget megszórom bazsalikommal, kakukkfűvel, kevés borssal és sóval, beledobok néhány olíva bogyót. Aztán újra a zöldségek, a tetejére ismét a fűszerek, majd óvatosan egy kevés olajat fújunk rá. A tepsi megy a sütőbe, alacsony hőfokra 2-2,5 órára. Nem szabad túl magas hőfokon sütni, mert a kisebb darabok könnyen megéghetnek.
Ha szépen megsültek a zöldségek (a paradicsom kicsit megtöpörödik, a répa megpuhul) a tepsiből egy fazékba költöztetem a zöldségeket és botmixerrel átdolgozom. Aztán megy a tűzhelyre, míg felforr. Amikor forr, hozzáadom a borként és a nátrium benzoátot, majd még 5 percig főzöm. A kész szószt kiforrázott üvegbe töltöm, lezárom és pár percre a fejükre állítom az üvegeket. Aztán 24 órára száraz dunsztba kerülnek.
Hozzávalók:
A káposztát, hagymákat és paprikákat felcsíkoztam, az uborkát legyalultam, a répákat viszont aprítóba dobtam. Egy nagy tálba rétegéként rakosgattam a hozzávalókat, váltogatva. Amikor mindent felszeleteltem, akkor rászórtam a cukrot, sót, borként és nátrium benzoátot, aztán ráöntöttem az ecetet és a fűszeres vizet (jó néhány órát hagytam állni, hogy kiázzanak az ízek és színek). Jól átkevertem majd lefedve állni hagytam. 4 órát pihent a keverék, közben még kétszer jó alaposan árkeverem.