Konyhai kalandok: sült gombás tésztasaláta
Ezt a saláta hasznos lehet a húsvéti maradékok új köntösbe öltöztetésére is, de laktató fogás sima hétköznapra, vagy akár vendégvárónak. Érdemes előző nap összeállítani, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni. A lenti hozzávalókból jókora családi adag kerekedik ki.
Hozzávalók:
- 500 gr durum fusili
- 400 gr friss gomba (nálam csiperke került bele)
- 1 db szép nagy, húsos paprika (nálam piros kápia, már csak a színek miatt is)
- 2 doboz csemegekukorica
- 6 db keménytojás
- 200 gr sonka (több is kerülhet bele, de én zöldségpárti vagyok)
- 15-30 db (ízlés szerint) zöld olíva bogyó
- 150-200 gr kemény vagy félkemény sajt
- 600 gr majonéz
- 1 kis pohár tejföl
- 1-2 kanál étolaj
- só
- bors
A megtisztított megmosott gombát egyenletes szeletekre vágom és kevés olajon, pici sóval megszórva szép barnára sütöm (kell neki pár keverés).
Megfőzöm a tojásokat.
Apró kockákra vágom a paprikát, vékony csíkokra a sonkát és negyedelem az olívát.
Közben felrakom főni a tésztát (hagyományosan, egyszerűen sós vízben, és al dente állagig főzöm).
Előveszek egy tekintélyes méretű tálat (szükség lesz rá, mire mindent belepakolunk a salátába) és a főtt, leöblített tészta már mehet is bele. Elkezdem belerakni a felvágott hozzávalókat és egy-egy hozzávaló után el is kezdem összekeverni. Aztán jön a kukorica, azt is belekeverem. A sült gombát papírtörlőre terítem, az olajat leitatom róla, majd az is megy a tésztához. A tojást és a sajtot nagylyukú reszelőn lereszelve keverem a salátába. Aztán a majonézt a tejfölt és csapott teáskanál borsot habverővel simára keverem és megy a salátára (a borsot ízlés szerint lehet adagolni, lehet több is). Jól átkeverem az egész masszát és készen is van. Frissen is finom, de egy éjszaka a hűtőben szépen összehozza az ízeket. Ha esetleg reggelre túl sok majonézt szívott be, tálalás előtt még egy kicsit pótolhatunk hozzá.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)