Konyhai kalandok: céklás köménymagos kenyér

A boltokban is kapni finom teljes kőrlésű kenyeret, de nem túl széles a megfizethető választék. Elkezdtem kísérletezni itthon változatosabb ízekkel. Az első próbálkozás csak egy sima kenyér volt, magokkal a tetején de hiányozott belőle valami plusz. Így most elkezdtem zöldséges ízekkel kísérletezni. A színe nem lett olyan szép mint reméltem, de az állaga, puhasága kárpótolt és sokáig élvezhetően friss maradt.

kenyer2_2.JPGA hozzávalók:

140 g finomra reszelt nyers cékla

300 g teljes kiőrlésű liszt

25 g friss vagy egy csomag instant élesztő

3 evőkanál olaj

2,5 dl víz

só, egész köménymag  ízlés szerint

A friss élesztővel készült változatot írom le, ehhez szükséges lesz még 1 púpozott evőkanál cukor is.

Első lépésként felfuttatom az élesztőt: a cukrot egy tálkába teszem, rámorzsolom az élesztőt és hozzáadok kb. 0,5 dl vizet.

Amíg az élesztő felfut (felhabosodik) addig kimérem a lisztet, előkészítem a vizet, az olajat. A lisztbe belekeverem a reszelt céklát a sót, a köménymagot. Aztán hozzáöntöm a felfutott élesztőt, az olajat és a víz egy részét. Elkezdem összegyúrni. A cékla nedvességtartalmától is függ mennyi vizet vesz fel a tészta. Addig gyúrom, dagasztom, amíg szépen összeáll, már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Ha túl száraz, a maradék vizet lassanként adagolom hozzá. Amikor szépen leválik a kezemről, akkor egy konyhakendő alatt félreteszem kelni. Meleg, nem huzatos helyen a duplájára kelesztem.

Amikor megkelt, deszkára borítom, kicsit átgyúrom, formázom és zsírral kikent formába teszem. A kenyerekhez én egy 35*11 cm-es formát használok. Eligazítom a formában a tésztát, vizes kézzel átsimítom és megszórom köményaggal. Ismét letakarom és jön a második kelesztés. Amikor szépen megemelkedett mehet a sütőbe. Kb. 200 fokon 50 perc alatt szokott megsülni. A sütő aljára egy tepsit rakok, amit feltöltök vízzel és a vizet a sütés alatt folyamatosan pótolom.

Amikor elkészül a formában is hagyhatjuk kihűlni, de deszkára is boríthatjuk. Szépen szeletelni csak azután lehet, ha kihűlt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)