Konyhai kalandok: rózsaszín nokedli gombaszósszal
A gombaszósz régi kedvenc a konyhámban, mert igazán gyorsan elkészül és sokféle tésztához illik. Mostanában a sima tésztákat a teljes kiőrlésűek, az olajat a zsír váltotta fel, de lényeg nem változott. Erdei gombákból a legfinomabb, de termesztett csiperkével, laskagombával is készülhet. A céklás nokedli a jól bevált spenótos nokedli nyomán készült. A cékla mennyiségével lehet kísérletezni, többet is elbír a tészta.
A szósz hozzávaló:
- 350 g gomba (friss vagy fagyasztott)
- 0,5 l főzőtejszín
- 2 db tejszínes tömlős sajt
- 1 teáskanál zsír
- csipet só
- kakukkfű és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A gombát a zsíron egy egészen kevés sóval megpirítom, egy kevés vízzel (max. 1,5 dl) felöntve kb. 10 percig főzöm, aztán ráöntöm a tejszínt, belerakom a sajtokat és 5-6 percig forralom. A főzés végén szórom bele a kakukkfüvet és a borsot és megkóstolom, hogy kell-e még bele só. Az elején nagyon csínján kell bánni a sóval, mert a sajtok különbőző sótartalommal készülnek, ezért inkább utólag korrigálom a sót az ételben.
A nokedli hozzávalói:
- 150 g finomra reszelt cékla (nyers)
- 300 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 tojás
- 2 dl víz
- 2 evőkanál zabkorpa
- só a főzővízbe
- 0,5 teáskanál zsír
Elkészítés:
A lisztet, céklát, tojást és zabkorpát összekeverem és adagolom hozzá a vizet, amíg kicsit nyúlós, szaggatható állagú tészta áll össze. A korpa és a teljes kiőrlésű liszt miatt 10 percig állni hagyom, aztán újra átkeverem majd a forrásban lévő vízbe szaggatom. Én a nagymama módszerével lapos tányérról kanállal szaggatom, de nokedliszaggatóval is készíthetjük, ez szokás kérdése. Amikor a nokedlik a víz tetejére emelkednek még 5 percig hagyom forrni, aztá leszűröm, gyorsan leöblítem (ne hűljön ki a tészta) és egy kevés zsírral keverem össze.
A képeken látszik, hogy a frissen kifőtt tészta világosabb, másnapra sötétebb lesz a színe.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)