Konyhai kalandok: sült gombás tésztasaláta

Ezt a saláta hasznos lehet a húsvéti maradékok új köntösbe öltöztetésére is, de laktató fogás sima hétköznapra, vagy akár vendégvárónak. Érdemes előző nap összeállítani, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni. A lenti hozzávalókból jókora családi adag kerekedik ki.

Hozzávalók:

  • 500 gr durum fusili
  • 400 gr friss gomba (nálam csiperke került bele)
  • 1 db szép nagy, húsos paprika (nálam piros kápia, már csak a színek miatt is)
  • 2 doboz csemegekukorica
  • 6 db keménytojás
  • 200 gr sonka (több is kerülhet bele, de én zöldségpárti vagyok)
  • 15-30 db (ízlés szerint) zöld olíva bogyó
  • 150-200 gr kemény vagy félkemény sajt
  • 600 gr majonéz
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1-2 kanál étolaj
  • bors

A megtisztított megmosott gombát egyenletes szeletekre vágom és kevés olajon, pici sóval megszórva szép barnára sütöm (kell neki pár keverés).

Megfőzöm a tojásokat.

Apró kockákra vágom a paprikát, vékony csíkokra a sonkát és negyedelem az olívát.

Közben felrakom főni a tésztát (hagyományosan, egyszerűen sós vízben, és al dente állagig főzöm).

Előveszek egy tekintélyes méretű tálat (szükség lesz rá, mire mindent belepakolunk a salátába) és a főtt, leöblített tészta már mehet is bele. Elkezdem belerakni a felvágott hozzávalókat és egy-egy hozzávaló után el is kezdem összekeverni. Aztán jön a kukorica, azt is belekeverem. A sült gombát papírtörlőre terítem, az olajat leitatom róla, majd az is megy a tésztához. A tojást és a sajtot nagylyukú reszelőn lereszelve keverem a salátába. Aztán a majonézt a tejfölt és csapott teáskanál borsot habverővel simára keverem és megy a salátára (a borsot ízlés szerint lehet adagolni, lehet több is). Jól átkeverem az egész masszát és készen is van. Frissen is finom, de egy éjszaka a hűtőben szépen összehozza az ízeket. Ha esetleg reggelre túl sok majonézt szívott be, tálalás előtt még egy kicsit pótolhatunk hozzá.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)