Konyhai kalandok: konfitált paradicsom
Gyerekoromban is konfitáltunk, csak akkor nem tudtam, hogy ezt így nevezik. Raktunk el sült húst a saját zsírjában, szépen, befőttesüvegekbe.
Aztán ahogy telnek az évek, rájövök, hogy ismerem az eljárást, de hogy zöldséggel (azaz gyümölccsel, mert a paradicsom botanikai szempontból az) is el lehet követni, az új.
Miért ne próbálnám ki? És miért csinálnám úgy, ahogy a receptekben írják?
Az első probléma, hogy nekem az olíva olaj íze túl intenzív, nem szeretem, vagyis sima olaj kell. De egy kis enyhe olíva íz mégis jó lenne, akkor rakjunk bele pár zöld olíva bogyót (kipróbálom majd feketével is).
A hozzávalók nálam:
- 0,5 kg koktélparadicsom, jobb, ha nem túl érett
- 1 fej fokhagyma (ha „régi”jobb, de az idei is megteszi)
- 6-8 ág kakukkfű
- kb. 15 db olíva bogyó (zöld)
- só
- bors
- étolaj
A paradicsomokat a szárukon hagyom, és jó alaposan megmosom.
A jénai tál aljára teszem a kakukkfű ágakat, elrendezem a paradicsomokat egy sorban, a zugokat feltöltöm a hámozatlan fokhagyma gerezdekkel és az olíva bogyókkal. Megsózom, színes borsot darálok rá és felöntöm olajjal, amíg közel a paradicsomok feléig ér. Ne töltsük tele az edényt, mert a paradicsomok is engednek egy kevés levet, és ha túl sok az olaj, kicsuroghat a lé.
A sütőt előmelegítem úgy 160 fokra, és berakom a tálat. Szép lassan hagyom, hogy gyöngyözzön, 45 percig. Közben el lehet mosni az üvegeket, nem kell sok, a legutóbbi adagot 2 db 3 dl-es üvegben el tudtam helyezni.
Ha eltelt a 45 perc óvatosan kiveszem a tálat a sütőből és először a kisebb darabokat rakom az üveg aljára, aztán óvatosan elrendezgetem a paradicsomokat és rákanalazom az olajat. Praktikus a paradicsomot egy tányérra félre rakni, és a száruknál fogva onnét rakosgatni az üvegbe, így jobban ki lehet szedni a kakukkfüvet és a fokhagymát a tálból. Vigyázat, a tál is, az olaj is forró! Ha esetleg nem elég az olaj, feltöltöm az üvegeket sima olajjal. A kész, még forró üvegeket százaz dunsztba teszem 24 órára.
És hogy mire való? Csak fogj egy szelet friss kenyeret és kóstold meg! 😊
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)