Ismét "többfunkciós" bejegyzés következik, recept, amit elkészíthetünk az ünnepekre, és ami már nem is napjainkban íródott. Sőt egy kis ismeretterjesztés is, mert megtudhatjátok, hogy mi is az a citronád.
Először is a recept.
"Angol karácsonyi sütemény
Huszonkét deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete apró. szőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió, Egy kikent, gömbölyű kuglófformában megsütjük, (Soká, hónapokig eláll.) Sennyey Anna grófnő."
Hát a citronád nekem sem volt világos, így nyomozásba kezdtem. Tetszetősnek éppen nem mondható, rücskös héjú gyümölcs. A következő ismertetőt találtam róla:
"Például ilyen a citron vagy cédrátcitrom (Citrus medica),amely más, "dzsúszos" rokonaitól eltérően alig tartalmaz húsos-leves részt, csak vastag, fehér, szivacsos termőtestet. Ez az ősrégi citrusféle elsősorban nem is táplálékként, hanem gyógyszerként szolgált: húsával és préselt olajával tengeribetegséget, tüdő- és bélbajokat kúráltak, de használták a ruhamolyok elriasztására, továbbá vallási szertartásokhoz - például a zsidók ősszel, a szukkot idején. Persze a sütés-főzéshez is jó, elvégre aromás illóolajokban gazdag, ezért torták, sütemények ízesítésére is felhasználható. Annál érdekesebb, hogy ennek a fajnak a latin nevéről (Citrus) kapta a nevét az egész nemzetség - ez pedig alighanem a görög cédrus jelentésű kédros szóból származik, s a legvalószínűbb hipotézis szerint a citron és a cédruslevél illóolaj-alapú illatának hasonlóságából származik" (szerző: Barotányi Zoltán)
A másik érdekesség a receptet jegyző Sennyey Anna grófnő volt, akire szintén kíváncsi lettem, hiszen eddig nem tartottam kifejezetten grófi elfoglaltságnak a sütést. A mellékelt kép a források szerint a grófnőt ábrázolja. Több receptje is fennmaradt, amiből a Gasztrokaland című weboldal is közzétett néhányat: a csokoládésüteményt vagy a Pückler herceg krémet. Az általam talált könyvben a Zsófi-torta, a narancs torta vagy a gesztenyegombóc is az ő nevéhez kötődik.
A recept "Az uj idők receptkönyve" (pontosan így írják a címet) kiadványból származik, még 1931-ből.
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg, és csatlakozz a Facebookon is: Kunigunda Kincsei