Miről mesélnek a színek?

A kék

kek_viz.jpgFeng shui szempontból: A kék a víz elem színe csakúgy, minta fekete, A víz visszatükrözi az ég kékjét. Mélye viszont sötétnek, feketének hat. A kék a megingathatatlan hatalom szimbolikus színe Mivel a kék csend, nyugalom és hűvösség, lecsillapítja a stressz által felborzolt idegeket.

sofa.jpgA kék vonz a pihenésre, elmélkedésre. Mivel ezt a színt az éggel azonosítjuk, a transzcendentális gondolatokban való elmélyülésre is alkalmas. Általában a kék szín hidegséget sugároz, távolságtartást, ugyanakkor tiszteletet. Alkalmas színe lehet a hálószobának, amennyiben többnyire pihenésre használod. Szerelmi fészekbe nem ajánlott.  Öltözködésben is nagyon kedvelt szín, talán mert reményt, vágyakozást fejez ki. Segít jobb hangulatra váltani.

alom.jpgA kékkel azonosítjuk az álmokat, a megbízhatóságot, a tisztaságot, a hűséget, vagyis egyértelműen pozitív szín. Árnyalataiban a világoskék a fiatalság, az ártatlanság színe. A sötétkék mélyebb jelentést, meditatív hajlamot takar.

Más szakemberek szerint: A kék az ég és a tenger színe. Szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, bizalmat, az intelligenciát, a becsületet, az igazságot, és a mennyet.

A természetben megcsodálhatjuk az égszínkék égboltot, mely a vízben tükröződik. A kék szín jelképes jelentése: bölcsesség, intelligencia, hallhatatlanság, végtelenség, mélység, átszellemültség, sejtelmesség. Pszichológiai asszociáció: derűs, friss, könnyed (a légkör színe, áttetsző, szellős, távoli, csendes, nyugodt …

kek_kavics.jpgA kék szín fiziológiai hatása: megnyugtatja a szívdobogást, mérsékli a légzési ritmust, nyugtatólag hat, szellemi tevékenységre, introspektivitásra, koncentrálásra, befelé való irányultságra késztet- a békesség és a pihenés színeként jellemzik.

Kéket használunk a reklámokban, a tisztaságot jelképező szimbólumokban, a levegőhöz, vízhez, repüléshez kapcsolódó dolgokban. Kerüljük ezt a színt, az ételeket, sütést-főzést reklámozó feliratoknál.

A kék a férfiak színe; a tanulmányok szerint, ez erősen elfogadott közöttük. A sötétkék a bölcsességet, a szaktudást és a stabilitást jelenti; ez a kedvező szín az egység kifejezéséhez.

Források: Berente Ági Feng Shui az otthonomban (Vagabund Kiadó)

lelkititkaink.hu

napfenyes-szinek.hu