A kendermag előnyei

Tegnap, a Kendertáncról szóló bejegyzésemben megígértem, hogy mesélek részletesebben a kendermagról. Előljáróban leszögezném, hogy a kendermag fogyasztásának nincs semmilyen kábító hatása.

Kicsit kikupálódtam a témában, mert bavallom eddig nem sok mindent tudtam róla, pedig laktózérzékenységgel megáldva már megtalálhattam volna, főleg, hogy igazán nagy húsevő sem vagyok. 

A fehérje

A kendermag a legideálisabb növényi fehérjeforrás, átlagosan 24-32% fehérjetartalommal rendelkezik, ami könnyen felszívódik, és a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. Teljes értékű fehérje, mivel aminosavakat tartalmaz, beleértve az összes esszenciális (ezeket a szervezet nem képes előállítani) aminosavat.

Kiknek ajánlott: fogyaszthatják vegetáriánusok, vegánok, valamint laktóz-, glutén- és szójaintoleranciával küzdő emberek, ajánlott a sportolóknak és testépítőknek, akik izomnövekedést szeretnének vagy azoknak, akik úgy érzik, hogy nem visznek be elég fehérjét az étrendjükkel, illetve azoknak is, akik fogyni szeretnének.

Javára írhatjuk még, hogy az íze is, ami kellemes, lágy, diós.

tap_2.jpgAz omega-3 és omega-6

A Földön több mint 3 millió ehető növény él, de nagyon kevés közülük az, amelyik táplálkozási értéke összehasonlítható a kendermagéval. A természetben egyedülálló összetételben omega-3 zsírsavakat 15-20%-ban, omega-6 zsírsavakat 50-60%-ban tartalmaz. Ez a 1:3 arány rendkívül kedvező az emberi szervezet számára. A kendermag rendkívül gazdag omega-3 és omega-6 zsírsav tartalma miatt jól használható gyulladások kezelésére, menstruációs panaszok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, ahogyan a szívet is védi.

Vitaminok és ásványi anyagok

A kendermagban számos ásványi anyag és vitamin is megtalálható, így különböző tabletták helyett napi 30 g elfogyasztásával támogathatjuk szervezetünk kiegyensúlyozott működését.

A magban található vitaminok: A-, E-, B1-, B2- és C-vitamin jelentős mennyiségben, továbbá B3, B5 (más néven pantoténsav, pantenol), és B6 vitamint, valamint K vitamint is tartalmaz.

A vitaminok mellett a szervezet számára fontos ásványi anyagok, a kálium, a foszfor, a magnézium, a kalcium, a vas a cink, a mangán és a réz, a nátrium, a szelén, a króm, és a folsav.

A rosttartalom

A kendermag magas rosttartalma igen jót tesz az emésztésünknek: a rostok részben kiegyensúlyozóan hatnak a vércukorszintre, részben pedig segítik azt, hogy salakanyagok könnyebben távozhassanak a szervezetünkből. A rost létfontosságú része az étrendnek és kapcsolatban áll a jobb emésztőegészséggel. A kendermag jó forrása mind az oldható, mind az oldhatatlan rostoknak. Az oldható rostok zselészerű anyagot képeznek a bélben. Értékes tápanyagforrásai a jótékony emésztőbaktériumoknak, és segíthetnek a vércukor megugrásának csökkentésében, továbbá a koleszterinszint szabályozásában. Az oldhatatlan rostok segítik az étel és a salakanyagok keresztülvitelét a beleken. Az oldhatatlan rostok fogyasztása kapcsolatban állnak a cukorbetegség kockázatának csökkentésével is. A kendermagban található fehérjék emészthetősége nagyon jó – jobb, mint számos gabonának, diófélének vagy hüvelyesnek, és nem okoznak gázosodást.

Ha pedig a magyar kistermelőket tamogatnánk és nem a fél világon átutaztatott terméket vásárolnák, az egyik fialat és lelkes gazdát a Hántolt kendermag Facebook oldalon megtaláljuk, és közvetlenül a teremelőtől vásárolhatunk is.     

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)

Köszönöm!