Dédnagyik trükkjei: vegyes tanácsok 1. rész
Nagyon rég nem hoztam dédi trükköket, de a költözés és a lakás átrendezése alatt ismét találtam egy csomag "elmentett anyagot" - magyarul újságkivágást - amiből most szemezgetek ötleteket. Többségük filléres és környezetbarát is. Az ünnepi időszakban, takarításnál, főzésnél és máskor is jól jöhetnek ezek az apróságok. Ma néhány konyhai ötlet következik.
- A kellemetlen konyhaszag eltűnik, ha fahéjas, enyhén cukros vizet melegítünk a tűzhelyen, de ne forraljuk. Feltételezem, hogy egy-két szegfűszeg és kis citrushéj is jót tesz az illatnak
- Kevesebb zsiradék szükséges a süteményforma kikenéséhez, ha előtte rövid időre a meleg sütőbe helyezzük néhány percre.
- A sajt tovább friss marad, ha borecetbe mártott textilbe csomagoljuk és úgy tesszük a hűtőbe.
- A zeller főzés után gyakran szürkés-barnás színű lesz. Ha azt szeretnénk, hogy fehér maradjon, hámozás után egy rövid időre tegyük ecetes vízbe.
- A maradék ropit vagy percet aprítsuk fel sodrófával, remek panírmorzsa lesz belőle.
- Az üvegben tárol mustár tovább friss marad, ha egy csipetnyi sót adunk hozzá.
Ha néhány gerezd fokhagymát cserépbe ültetünk, hamarosan zöld hajtásokat hoz, amelyeket lenyeshetünk és olívaolajba tehetjük, és ezzel egy kiváló ízesítő olajat készíthetünk sültekhez, salátákhoz.
Képek forrása:pixabay.com
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)