Dédnagyik trükkjei: vegyes tanácsok 1. rész

cinnamon.jpgNagyon rég nem hoztam dédi trükköket, de a költözés és a lakás átrendezése alatt ismét találtam egy csomag "elmentett anyagot" - magyarul újságkivágást - amiből most szemezgetek ötleteket. Többségük filléres és környezetbarát is. Az ünnepi időszakban, takarításnál, főzésnél és máskor is jól jöhetnek ezek az apróságok. Ma néhány konyhai ötlet következik.

  • A kellemetlen konyhaszag eltűnik, ha fahéjas, enyhén cukros vizet melegítünk a tűzhelyen, de ne forraljuk. Feltételezem, hogy egy-két szegfűszeg és kis citrushéj is jót tesz az illatnak
  • Kevesebb zsiradék szükséges a süteményforma kikenéséhez, ha előtte rövid időre a meleg sütőbe helyezzük néhány percre.
  • A sajt tovább friss marad, ha borecetbe mártott textilbe csomagoljuk és úgy tesszük a hűtőbe.
  • A zeller főzés után gyakran szürkés-barnás színű lesz. Ha azt szeretnénk, hogy fehér maradjon, hámozás után egy rövid időre tegyük ecetes vízbe.
  • A maradék ropit vagy percet aprítsuk fel sodrófával, remek panírmorzsa lesz belőle.
  • Az üvegben tárol mustár tovább friss marad, ha egy csipetnyi sót adunk hozzá.
  • garlic-731001_960_720.jpgHa néhány gerezd fokhagymát cserépbe ültetünk, hamarosan zöld hajtásokat hoz, amelyeket lenyeshetünk és olívaolajba tehetjük, és ezzel egy kiváló ízesítő olajat készíthetünk sültekhez, salátákhoz.

Képek forrása:pixabay.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)