Egy kis Feng Shui: néhány szó a chiről

fengshui-kanji-symbols.jpgA Feng Shui 4000 éves múltra tekint vissza, amit Kínában hétpecsétes titokként kezeltek, és tulajdonképpen az elrendezés kínai művészete A szó jelentése: szél és víz.

A Feng-shui megpróbálja megtalálni a legkedvezőbb küllemet és elhelyezést az emberi létesítményeknek, lakóháznak, sírhelynek, vagy akár egy egész városnak.

A Feng-shui olyan holisztikus szemléleten alapul, amely az embert a természet szerves részének tekinti. Az ősi mesterek a táj és terepadottságok megfigyelésével keresték meg a chi áramlásokat és az épületek számára a legkedvezőbb helyet.

Az idők folyamán a Feng-shuinak különböző vizsgálati módszerei és elrendezési szabályai alakultak ki, amelyek segítségével megtalálhatók a kedvező helyek, valamint a meglévő adottságok is javíthatók. A Feng-shui segítségével mindenki javíthat az életén, megteremtheti otthonában és munkahelyén a chi egyensúlyát, a boldogságot és a harmóniát.

garzon3.jpgA chi a Feng-shui legfontosabb fogalma. A chi az életenergia, amely áramlásaival körülvesz bennünket. "A chi olyan, mint az áramló szél, pozitív, amikor szabadon áramlik, fénybe vonva mindent, amit megérint" (Li Pak Tin). A chi azonban negatív energiává válik, ha megreked egy sötét sarokban, vagy az épületek, falak, bútorok akadályozzák a szabad áramlását. A chi szintén ártóvá válik, ha egy egyenes mentén - pld: út, folyosó - túl gyorsan folyik végig. A képen látható szobában például nem tud akadálytalanul áramlani a chi.

bamboo_stone.jpgA Feng-shui szakértő a jó és ártó chi áramlásokat próbálja felderíteni, és szabályozni, úgy hogy javítsa a terület adottságait és ezzel együtt az ott lakó emberek chijét is. Az ember chije az életerő, amely velünk van a születéstől a halálig. A chi áramlása a testben meghatározza viselkedésünket, más emberekhez való viszonyunkat és egészségünket is.

A Feng-shui olyan változásokat képes létrehozni a környezet chi áramlásában, amely az emberi chi áramlást is befolyásolja. A chi áramlás szabályozása, mérséklése vagy fokozása, javítja egy otthon és ezáltal az ott lakók chijét is.

Forrás: Molnár Réka: Feng Shui

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg, és csatlakozz a Facebookon is: Kunigunda Kincsei