Furcsa szilveszteri szokások a világ körül

Utoljára 2016-ban írtam a szilveszteri szokásokról, akkor inkább a régi hagyományokról meséltem a Szilveszteri és újévi babonák című bejegyzésben. Idén nem sok lehetőségünk volt a külföldi utazásra, hát utazzunk most virtuálisan a világ körül és nézzük hol milyen - számunkra esetleg furcsa - szilveszteri és újévi szokások vannak. Indulhatunk? 

Argentína

new-years-eve-rio.jpgSok országban fontos a hölgyek fehérneműje, Argentínában például vadonatúj rózsaszín fehérneműt kell viselni, mert ez állítólag vonzza a szerelmet. Ebben az országban szokás még pontban éjfélkor a jobb (ez fontos, tehát nem bal, hanem jobb) lábunkkal előre lépni, hogy szerencsés és sikeres évet kezdjünk.

Ausztrália

Az ausztrálok is a zajkeltésben hisznek ez sok országban megvan különböző formában, gondoljunk csak a szilveszteri trombitákra. Ausztráliában trombita helyett éjfélkor fogják a különböző edényeket és serpenyőket és azokat ütve vonulnak az utcákon.

Brazília

wearing-red-underwear.jpgBrazíliában sok múlik a színeken: a fehér mert szerintük az elijeszti a rossz szellemeket. Általános hiedelem az országban, hogy az alsónemű színe befolyással van a következő évre. Ha valaki szerelmet remél az új évtől, akkor pirosba bújik, ha pedig inkább vagyonra vágyik, akkor sárgába. Ezek a színek világszerte hasonló szimbolikus jelentéssel bírnak, de hogy miért pont a fehérneműnek kell tükröznie az ember vágyait, arra még nincs magyarázat. Emellett aki teheti, annak célszerű lemenni az óceán partjára és hét hullámot átugrani (a hét minden napjára egyet), mert ez szerencsét hoz. Továbbá ajándékot is adnak a víz istennőjének, ezért virágokat szórnak az óceánba.

Chile

chile.jpgChile sok érdekes szokást tud felsorakoztatni, csak győzzék betartani. A fehérneműből itt a sárga a nyerő, és a termékenységet szimbolizálja, de az árnyalat is fontos, legjobb szín az aranysárga. A malac itt is megvan, ugyanúgy, mint nálunk, azt tartják, hogy a malac az orrával kitúrja szerencsét.  A vendégek számának megfelelően 1-1 fapálcikára 12 szőlőszemet húztak és a pezsgőzés után a kezünkbe adják. A 12 szőlőszem elfogyasztása szerencsét, egészséget és jólétet hoz az Újév 12 hónapjában. A 12 szőlőszem mellett van 12 gyertya is. Ez is hagyomány. A 12 gyertya közt jó, ha van: kék mely a békét, sárga mely a gazdagságot, piros, ami a szenvedélyt, zöld, mely az egészséget, fehér, ami a fényt, a világosságot, és narancs, ami az intelligenciát szimbolizálja. Az egyik legviccesebb szokásuk a bőrönddel rohangálás. Chilében azt tartják, ha éjfél után egy bőrönddel maleta.jpgelszaladsz a sarokig és vissza, akkor nagy utazás vár rád az Újévben. Ha abbahagyták a rohangálást, akkor az összes ház előtt, vagy pedig 2-3 házanként közösen óriási tüzek gyúltak és egy ember nagyságú bábut égetett el mindenki (vagy simán csak fát). A hagyomány szerint a bábuval együtt elégetünk minden fájdalmat, szomorúságot és bajt, ami ért bennünket az elmúlt év alatt. A lencseevés szokása is megvan, de a lencsét a hagyomány szerint mindenféle fűszer nélkül, csak sima vízben szabad megfőzni, só nélkül, azt hiszem mi a lencsefőzelékkel jobban járunk. Általában Chile is érdekes, de az országon belül is Talca városka lakói viszik el a pálmát. Hosszú évek óta hagyomány arrafelé, hogy a polgármester este 11-kor kinyitja a helyi temető kapuját, a lakosok pedig boldogan tódulnak a sírok közé, ahol klasszikus zene és díszfények fogadják őket. Aztán ott ünneplik az új év eljövetelét hajnalig. A hagyományt állítólag 1995-ben kezdte egy család, akik átmásztak a kerítésen, hogy a családfő sírjánál köszönthessék az új esztendőt.

El Salvador

El Salvadorban nem ólmot öntenek, hanem az a szokás, hogy éjfélkor egy tojást törnek egy üvegtálba, majd éjszakára kint hagyják az ablakpárkányon. Reggelre a tojás kissé már összeáll, és amilyen alakot ki tudunk venni belőle, azt hozza majd az Új Év.

Hollandia

oliebollen-recept.jpgTérjünk vissza Európába: a hollandoknál hagyományosan az oliebollen nevű speciális, cukros fánkot eszik, ami biztosan meghozza majd a szerencsét és pénzt az Újévben. Ezt a fánkszerűséget ugyanúgy bő olajban sütik ki, mint a szalagos fánkot, és esetleg be is töltik, pl. Nutellával, de a hagyományos sima, illetve mazsolás fánk a legelterjedtebb.

Dánia

smashed-dishes0.jpgA dánok december 31-én felkeresik legkedvesebb ismerőseik otthonát, és ott az ajtóhoz vagdossák háztartásuk megunt vagy csorba tányérjait, poharait, csészéit, egyszóval mindent, ami törékeny. Egy magyrázat szerint a tányér-törés pedig a barátszerzésről szól. Azt mondják, hogy aki a legtöbb tányért töri el, annak lesz a legtöbb barátja az újévben. Dániában is ugrálnak le székről, mert a székekről történő leugrálással a dánok a régi dolgok elhagyását és a jószerencse beinvitálását remélik az újévben (ezt a régi hagyományok között Magyarországon pl. Jászberényben jegyezték fel).

Skócia

torchlight-hogmanay-3.jpgA skótoknak is megvan a saját kis érdekességük, ami az „első érkezőnek” fordítható first-footing nevű hagyomány. A lényege, hogy közvetlenül éjfélt követően mi legyünk az első, akik egy szomszédhoz vagy baráthoz bekopogtat. Ilyenkor ajándék is akad, vagy egy pénzérme, vagy kenyér vagy só, vagy széndarab, esetleg kis whisky, ezek ugyanis pénzügyi sikereket, ételt, jó ízeket, meleget és jókedvet hoznak az újévben. Egy másik szokás viking módra köszönteni az új évet. Az arrafelé "Hogmanay"-nak nevezett viking gyökerű ünnep keretében a férfiak (manapság már a nők is) az utcára vonulnak, ahol menetelve, lángoló tűzgömböket csóválva fejük felett várják az éjfélt, ami a rossz szellemek elkergetését szolgálja.

Törökország

A fehérnemű színe itt is fontos. A nők többsége piros alsóneműt visel szilveszter éjjelén. A vacsora pulyka, ott nem aggódnak a szárnyasok miatt. Itt a piros szalag, a csengő, a fenyőfa és az ajándékok nem a karácsony, hanem az újév jelképei és a télapó is szilveszterkor jön.

Fülöp-szigetek

A világnak ezen a táján csak az hoz szerencsét szilveszterkor, ami kerek. Ezért aztán az év utolsó napján kerek asztalon kerek gyümölcsök és kerek ételek várják, hogy a pöttyös ruhába öltözött filippínók megegyék őket. Szilveszter este a házban az összes villanyt felkapcsolják, hogy így ijesszék el a gonosz szellemeket. Kinyitják az összes ajtót, ablakot, szekrényt, hogy aztán éjfélkor körberohanva mindet be is zárják.

Oroszország

Az oroszoknál a kívánságainkat kell egy darab papírra leírni, eddig ez nem különös, de a papírt elégetik, majd a hamut egy pohár pezsgőbe szórják és még éjfél előtt megisszák.

Fehéroroszország

hredirect2.jpgVan, akit szilveszterkor a pénz izgat, van, aki szerelemre vágyik. A fehérorosz hajadonok feltétlenül az utóbbi csoportba tartoznak, nekik viszont legalább van egy remek módszerük a jövő fátylának fellibbentésére. Szilveszter éjjelén valamennyi eladósorban lévő leány összegyűlik egy helyen, és mindegyikük egy marék kukoricát szór maga elé földre. Majd pedig betipeg a jövő hírnöke, méghozzá egy kakas képében. Akinek a halmából csipeget a szárnyas, annak kötik be először a fejét az új évben.

Források: hataratkelo.blog.hu

vaskarika.hu 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)