Őszi hangulat

Leonid Afremov képei az őszről

Egy-két kortárs festő ismerősöm képei miatt kezdtem foglalkozni a kortárs festészettel a világban. Így találtam rá Leonid Afremov képeire, és magával ragadott a dinamizmusa, az intenzív színei.

Afremov 1955. július 12-én született  Vicebszkben, Fehéroroszországban (Beloruszia).

Leonid Afremov egy orosz-izraeli modern impresszionista művész, aki főként kések és olajok palettájával dolgozik. Egyedülálló késsel való festési technikája és az összetéveszthetetlen stílusa, olyan különleges hatást alkotnak, mintha a festményen millió élénk szín robbanna fel.

Értékesítési stratégiája is sajátos: Leonid Afremov egyik azon kevés művésznek, akik önmagukat képviselik. A művész festményei az interneten keresztül hirdeti és értékesíti, és csupán néhány kiállítás tart, valamint a kereskedőket és a galériákat nem igazán vonja be a folyamatba.

Élete érdekesen alakult, a volt Szovjetunióban született és alkotott, majd Izraelbe költözött, jelenleg pedig egy közkedvelt üdülőhelyen él, Playa Del Carmen városában, Cancunhoz közel, Mexikóban.

Mielőtt az online értékesítés meghozta volna számára a sikert, Afremov a küzdelmes életű művészek közé tartozott. Az 1990-es évek alatt főként vízfestékkel és akrillal dolgozott. Nem alkothatott a saját kedvére, csak azt festette meg, amit az emberek kértek és megvásároltak tőle, így művészete nem bontakozhatott még igazán ki.

1994-ben a kétségbeesés új próbálkozásra késztette őket: a 16 éves fia, Dimitrij házról házra járva próbálta meg eladni apja festményeit a környéken lakóknak. Ez a próbálkozás rendkívül hatékonynak bizonyult, és Leonid Afremov  egyre több képet tudott értékesíteni, és több pénzt is kapott így festményeiért, mintha a galériáknak adta volna el őket. Egy éven belül Leonid Afremov elegendő pénzt gyűjtött össze ahhoz, hogy megnyissa saját galériáját és képkeretező boltját Ashdodban.

2004-ben Leonid Afremov, Boris nevű fia megismerkedett az eBay-el. Megpróbáltak ezen keresztül eladni pár képet aukciók útján, ahonnan azonnali pozitív visszajelzést kaptak. A festményeket több száz, de sokszor több ezer dollárért vették meg, ami minden várakozásukat fölül múlta. Leonid Afremov most először kapta meg a lehetőséget, hogy végre azt festhesse, meg amit igazán szeretne.

Az Ebay-en elért sikerek után további megrendeléseket kapott, és galériákban is lehetősége nyílt megjelenni, de galériákkal tapasztalt negatív élményei miatt Leonid Afremov sokkal szívesebben adta el képeit közvetlenül a gyűjtőnek. Az internetes kiállításoknak köszönhetően Leonid Afremov nagyon sok TV műsorban szerepelt az Egyesült Államokban. Művészetét nagyon megnyugtatónak és pihentetőnek tartották a neves pszichológusok és pszichiáterek, akik festményeit különböző pszichológiai és pszichiátriai gyógykezelésekhez használták. Leonid Afremov festményeit nem csak művészeti magazinokban jelenítették meg, hanem különböző gyógyászati és egészségügyi magazinokban is, mint feszültségoldó festmények.

Most az őszi hangulatú képeiből mutatok meg 10 festményt.

af1.jpg

af10.jpg

af2.jpg

af3.jpg

af4.jpg

af11.jpg

af7.jpg

af8.jpg

af9.jpg

af12.jpg

Szöveg forrása: afremov.com

Fotók: pinterest.com