Bonbonok

bonbon.jpgTöbbször jeleztem már korábbi blogjaimban, hogy tényleg nem fogok gasztrobloggerkedni (mert a főzéshez is mindenki ért, sőt jobban ért, én nem szaporítanám a sort), ám emiatt a recept miatt kivételt teszek. Amikor a kollégáim megkóstolták ezeket a "tuningolt" csokigolyókat, kérték a receptet, de mivel ez is csak úgy született, hogy a fantáziámra bíztam a dolgot, és nem méricskéltem semmit, nem tudtam pontos leírással szolgálni.

Most elkészítettem újra, menet közben méregetve a hozzávalókat.

Az alap a csoki, amiből nem kell nagyon drágát választani, a legegyszerűbb tej- és étcsoki is teljesen megfelel, annyi mindennel "javítjuk föl", hogy az eredmény így is remek lesz.

csoki.jpg

Kezdésként 3 tábla tejcsokit és 2 tábla étcsokit (összesen 500 gr) darabokra tördelek és gőz fölött elkezdtem olvasztani. Ebbe kerül még a 25 gr sótlan vaj.

citrom.jpgMíg olvadozik a csoki, addig szépen felaprítom a többi hozzávalót. 250 gr vegyes aszalt gyümölcsöt (szilva, barack, mazsola, körte változó arányban), 30 gr kandírozott citromhéjat (ízlés szerint lehet kandírozott narancshéjat is használni).

Ahogy aprítom a hozzávalókat, úgy rakom is bele a masszába. A gyümölcsökkel így fest:

gyumivel.jpg

gabona.jpgA kakaós gabonapelyhet is felaprítom (az úgynevezett kagyló alakút használom), de nem töröm túl apróra, hogy roppanjon a bonbonban. Ebből 70 gr-ot raktam az 500 gr csokihoz.

Aztán belekerült még 70 gr sótlan pörkölt mogyoró, durvára törve, én mozsárban törtem, de erősebb zacskóban, sodrófával is lehet ütlegelni.

A krémesebb állaghoz a masszába öntök még kb. 1 dl habtejszínt.

Egyenletesen elkeverjük és 10-15 percet állni hagyjuk, hogy elkezdjen kissé megszilárdulni. Ha túl lágy, akkor 1-2 teáskanál natúr kakaóporral lehet javítani az állagán.

Aztán kis gömböket formálunk belőlük és tetszés szerint meghempergetjük tortadarában, natúr kakaóporban, kókusz vagy mandulaforgácsban.

Az ízvilággal lehet sütőaromák segítségével játszadozni, vagy a hozzáadott olajos magokat lehet más, dominánsabb ízűre cserélni: például tört mandula, néhány csepp mandula aromával támogatva. De az aszalt gyümölcsök is ízvilága is elmozdíthatja az ízeket, hiszen ha például csak aszalt áfonyát adunk hozzá, picit visszavesz az desszert édességéből az áfonya savanykás íze.

Az elkészült bonbonokat kicsi papírkosárkákba helyezem, és hűtőben tárolom, hogy a gabonapehely roppanóssága minél tovább megmaradjon.

Ha tetszett, csatlakozz a Facebookon is: Kunigunda Kincsei