Konyhai kalandok: babragu laskagombával

Ez az étel úgy állt össze, hogy adott volt egy adag akciós gomba és a Munch csomagban volt egy szép szál póréhagyma is többek között. Azt tudtam, hogy ebből a kettőből alkotni kell valamit, mert tönkre mennek, ezért került a „maradékmentő” címke is a bejegyzésre. Mivel éppen vettem vörös és tarka babot is, így mindkettőből raktam bele. Nem lett túl fotogén étel, de finom. 

babragu.jpg

A hozzávalók:

  • 1 db póréhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 120 g koktélparadicsom
  • 400 g szárazbab
  • 300 g laskagomba
  • 1,2 liter víz
  • 2 teáskanál só
  • 200 g paradicsompüré
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál borsikafű
  • 0,5 teáskanál köménymag
  • 2 db száraz chili
  • 6 db kicsi babérlevél

A szárazbabot a szokott módon beáztatjuk egy éjszakára.

Az elkészítést a póréhagymával kezdem. A karikázott hagymát az olajon kis sóval megfuttatom. A negyedelt koktélparadicsomot rádobom, aztán hozzáadom a felaprított gombát, a babérlevelet és a chilit. Felöntöm egy kevés vízzel és a leszűrt babot is hozzáadom. További vizet töltök hozzá, amíg jól ellepi a babot és lassú tűzön hagyom főni. A babtól függően kell hosszabb vagy rövidebb ideig főzni. Ha már megpuhult a bab, akkor kiszedem a babérleveleket és a chiliket. A lisztet a paradicsompürével simára keverem, egy kis főzővizet merek rá és felhígítom kicsit a pürét. A paradicsomos keveréket a fazékba töltöm, jól megkeverem és megvárom míg az egész újra felforr. A végén hozzáadom a borsikafüvet (csombor néven is ismert) és az őrölt köményt, mindkettő segíti az emésztést és csökkenti a puffadást és ha úgy érzem, hogy szükséges,  egy kevés sót.

Köretnek bulgurt készítettem hozzá.

A kész étel (köret nélkül) 100 grammban 79 kcal-át tartalmaz.

A kalóriák kiszámításához a Kalóriabázist használom.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)