Konyhai kalandok: babragu laskagombával
Ez az étel úgy állt össze, hogy adott volt egy adag akciós gomba és a Munch csomagban volt egy szép szál póréhagyma is többek között. Azt tudtam, hogy ebből a kettőből alkotni kell valamit, mert tönkre mennek, ezért került a „maradékmentő” címke is a bejegyzésre. Mivel éppen vettem vörös és tarka babot is, így mindkettőből raktam bele. Nem lett túl fotogén étel, de finom.

A hozzávalók:
- 1 db póréhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 120 g koktélparadicsom
- 400 g szárazbab
- 300 g laskagomba
- 1,2 liter víz
- 2 teáskanál só
- 200 g paradicsompüré
- 1 evőkanál
- 1 teáskanál borsikafű
- 0,5 teáskanál köménymag
- 2 db száraz chili
- 6 db kicsi babérlevél
A szárazbabot a szokott módon beáztatjuk egy éjszakára.
Az elkészítést a póréhagymával kezdem. A karikázott hagymát az olajon kis sóval megfuttatom. A negyedelt koktélparadicsomot rádobom, aztán hozzáadom a felaprított gombát, a babérlevelet és a chilit. Felöntöm egy kevés vízzel és a leszűrt babot is hozzáadom. További vizet töltök hozzá, amíg jól ellepi a babot és lassú tűzön hagyom főni. A babtól függően kell hosszabb vagy rövidebb ideig főzni. Ha már megpuhult a bab, akkor kiszedem a babérleveleket és a chiliket. A lisztet a paradicsompürével simára keverem, egy kis főzővizet merek rá és felhígítom kicsit a pürét. A paradicsomos keveréket a fazékba töltöm, jól megkeverem és megvárom míg az egész újra felforr. A végén hozzáadom a borsikafüvet (csombor néven is ismert) és az őrölt köményt, mindkettő segíti az emésztést és csökkenti a puffadást és ha úgy érzem, hogy szükséges, egy kevés sót.
Köretnek bulgurt készítettem hozzá.
A kész étel (köret nélkül) 100 grammban 79 kcal-át tartalmaz.
A kalóriák kiszámításához a Kalóriabázist használom.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)
