Konyhai kalandok: babragu laskagombával
Ez az étel úgy állt össze, hogy adott volt egy adag akciós gomba és a Munch csomagban volt egy szép szál póréhagyma is többek között. Azt tudtam, hogy ebből a kettőből alkotni kell valamit, mert tönkre mennek, ezért került a „maradékmentő” címke is a bejegyzésre. Mivel éppen vettem vörös és tarka babot is, így mindkettőből raktam bele. Nem lett túl fotogén étel, de finom.

A hozzávalók:
- 1 db póréhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 120 g koktélparadicsom
- 400 g szárazbab
- 300 g laskagomba
- 1,2 liter víz
- 2 teáskanál só
- 200 g paradicsompüré
- 1 evőkanál
- 1 teáskanál borsikafű
- 0,5 teáskanál köménymag
- 2 db száraz chili
- 6 db kicsi babérlevél
A szárazbabot a szokott módon beáztatjuk egy éjszakára.
Az elkészítést a póréhagymával kezdem. A karikázott hagymát az olajon kis sóval megfuttatom. A negyedelt koktélparadicsomot rádobom, aztán hozzáadom a felaprított gombát, a babérlevelet és a chilit. Felöntöm egy kevés vízzel és a leszűrt babot is hozzáadom. További vizet töltök hozzá, amíg jól ellepi a babot és lassú tűzön hagyom főni. A babtól függően kell hosszabb vagy rövidebb ideig főzni. Ha már megpuhult a bab, akkor kiszedem a babérleveleket és a chiliket. A lisztet a paradicsompürével simára keverem, egy kis főzővizet merek rá és felhígítom kicsit a pürét. A paradicsomos keveréket a fazékba töltöm, jól megkeverem és megvárom míg az egész újra felforr. A végén hozzáadom a borsikafüvet (csombor néven is ismert) és az őrölt köményt, mindkettő segíti az emésztést és csökkenti a puffadást és ha úgy érzem, hogy szükséges, egy kevés sót.
Köretnek bulgurt készítettem hozzá.
A kész étel (köret nélkül) 100 grammban 79 kcal-át tartalmaz.
A kalóriák kiszámításához a Kalóriabázist használom.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)
Megosztok néha-néha egy receptet, főleg olyanokat, amelyek már rég bökték a csőrömet és végre elkészítettem. Az egyik ilyen az a bizonyos Yorkshire Pudding (magyarosan egy d-vel is lehet írni). Először a Kirstie műhelytitkai című műsorban láttam talán és az, hogy alig néhány hozzávalóból készül, ráadásul gyorsan, felcsigázta az érdeklődésemet. Aztán egy főzőműsorban láttam, aztán híres szakácsoktól, végül Jamie Oliver változatát készítettem el, így: 3 tojást beleütöttem egy mérőpohárba, megállapítottam a térfogatát, aztán kimértem ugyanannyi tejet is hozzá. A tojást a tejjel, egy csipet sóval, kevés borssal és kakukkfűvel nagyon-nagyon habosra veretem, aztán adagoltam lassan bele a lisztet, ami ugyanannyi térfogatú mint a 3 tojás volt. A muffin formákat megmelegítettem és kikentem libazsírral. A sütőt jól fel kell melegíteni, 200-220 fokra. A 3 tojásnyi massza éppen egy 12 lyukas muffin formára volt elegendő. Ne töltsük te a formát, mert nagyon hízékony a puding! Körülbelül 15-20 perc alatt készre sült, de azt hiszem legközelebb még forróbb sütőbe rakom, mert nem emelkedett olyan gyorsan és olyan magasra, mint tévében látottak. Az angolok körteként húsokhoz eszik, vagy esetleg hagymamártással előételként.
Mivel itthon nem akadt éppen sem sült, sem hagymamártás, ezért én egy gyors kukoricás-tojásos salátát dobtam össze hozzá, ami 2 rész főtt kukorica 1 rész reszelt főtt tojásból és majonézből áll. Egyébként munka után a szerény választékban rendelkezésre álló anyagokból gazdálkodtam, nem akartam sokáig vacakolni a főzéssel, de valami újdonságra vágytam.
Egyszer egy régi blogomban azt írtam, hogy nem török gasztroblogger babérokra. A mostani blogom cáfolni látszik ezt az állítást, pedig továbbra is így van. Úgy gondolom érdemes pár szót ejteni arról, hogy miért kezdtem el ismét új recepteket kipróbálni vagy kiagyalni és miért osztom meg ezeket, hiszen Kunigunda blogja nem így indult, csak néhány kedvencet osztottam meg, azok általában nem saját receptek voltak. Már korábban elkezdtem összegyűjteni a máshol közzétett írásaimat és bemelni ide főleg a pánikbetegségem kapcsán. Most majd folytatom ezt is. De térjünk vissza a pánikhoz.
Ez az az étel, amiról a Bud Spencer filmekben rendszeres hallunk, de azt hiszem, ha diétás változatot tálalnánk neki szegény pofonbajnok bizony elsírná magát, ha élne. 
A hagymákat megtisztítom és felezem, majd szeletelem. Rádobom a melegeső olajra kicsit sülni. Következik a szeletelt gomba, a karikázott répa, majd a borsó. Felöntöm vízzel és ha felforrt, akkor kerül bele a máj. A sót még nem rakom bele, csak, ha kész a máj. Ha szépen megfőtt minden, mehet a só és a bors és még 1-2 percig forralom és kész is.
A történet úgy kezdődött, hogy a megmentendő zöldségek között volt a boltban egy doboz gomba. Gyorsan átfutott a fejemen, hogy otthon a hűtőben is van mit megmenteni, van maradék sajt és csirkemell sonka, aminek ugyan még a szavatosságán belül vagyunk, de ilyenkor én már jobban szeretem kicsit hőkezelten enni. Így csupa mentett alapanyagból lett egy kis töltött gomba, amit csak átlagos méretű fejekbe töltöttem, nem olyan szép nagy tölteni valókba.