Régi recept újra: Yorkshire Pudding
Ezt a bejegyzést 2013. január 23-án osztottam meg egy akkori blogomban. Ez most nem diétás recept, csak egy kis nosztalgia. Nem lett gyakori vendég az asztalon a Yorkshire Pudding azóta sem, de már nem izgat annyira, ha valahol azt látom vagy olvasom, hogy a főszereplő azt készít éppen. 12 éve ezt írtam:
Megosztok néha-néha egy receptet, főleg olyanokat, amelyek már rég bökték a csőrömet és végre elkészítettem. Az egyik ilyen az a bizonyos Yorkshire Pudding (magyarosan egy d-vel is lehet írni). Először a Kirstie műhelytitkai című műsorban láttam talán és az, hogy alig néhány hozzávalóból készül, ráadásul gyorsan, felcsigázta az érdeklődésemet. Aztán egy főzőműsorban láttam, aztán híres szakácsoktól, végül Jamie Oliver változatát készítettem el, így: 3 tojást beleütöttem egy mérőpohárba, megállapítottam a térfogatát, aztán kimértem ugyanannyi tejet is hozzá. A tojást a tejjel, egy csipet sóval, kevés borssal és kakukkfűvel nagyon-nagyon habosra veretem, aztán adagoltam lassan bele a lisztet, ami ugyanannyi térfogatú mint a 3 tojás volt. A muffin formákat megmelegítettem és kikentem libazsírral. A sütőt jól fel kell melegíteni, 200-220 fokra. A 3 tojásnyi massza éppen egy 12 lyukas muffin formára volt elegendő. Ne töltsük te a formát, mert nagyon hízékony a puding! Körülbelül 15-20 perc alatt készre sült, de azt hiszem legközelebb még forróbb sütőbe rakom, mert nem emelkedett olyan gyorsan és olyan magasra, mint tévében látottak. Az angolok körteként húsokhoz eszik, vagy esetleg hagymamártással előételként.
Mivel itthon nem akadt éppen sem sült, sem hagymamártás, ezért én egy gyors kukoricás-tojásos salátát dobtam össze hozzá, ami 2 rész főtt kukorica 1 rész reszelt főtt tojásból és majonézből áll. Egyébként munka után a szerény választékban rendelkezésre álló anyagokból gazdálkodtam, nem akartam sokáig vacakolni a főzéssel, de valami újdonságra vágytam.
Azt olvastam, hogy a Yorkshire Pudding jellegtelen ízű étel. Hát mondjuk tessék szépen megsózni, megborsozni és valami zöldfűszert dobni bele és máris lesz íze.
Remélem az elmúlt 12 évben azért fejlődtem valamit konyhai téren (is), de akkor ez is én voltam. A kíváncsiság azonban azóta is változatlan bennem, sőt talán még erősebb mint akkor volt.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran! :)