2018 színe

A Pantone amerikai cég, amelyet főként Pantone Színegyeztető Rendszerről, Pantone Matching System (PMS), (más néven Panton-skála) ismerik, ami egy szabadalmaztatott színtér, amit különböző iparágak használnak, elsősorban nyomtatásra. A Pantone kódjait használják a színek pontos meghatározására. Ez a cég minden év decemberében megválasztja a következő év hivatalos árnyalatát, ami meghatározó lesz mind a divatvilágban, mind a sminktrendekben és a lakberendezésben is. 2016-ban kivételesen 2 szín volt, a rózsakvarc és a derűs kék, 2017-ben a lombzöld, és 2018-ra az ultraibolyát választották, egy misztikus lila árnyalatot. A hivatalos oldalukon megtalálható a 18-3838 TCX kóddal ellátott szín.

pantone-ultra-violet-page-2017.jpg

A Pantone szerint a drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre.

Leatrice Eiseman, a Pantone igazgatója és több könyv szerzője úgy véli, az árnyalat pont olyan összetett, mint a világ, amiben jelenleg élünk:„A lila egy bonyolult szín. Bonyolult világban élünk, ezért egy bonyolult színt választottunk. …Az Ultra Violet eredetiséget, egyediséget és előrelátó gondolkodásmódot jelez

"Az év színének olyan árnyalatot választottunk, mely szerintünk a legjobban kifejezi, mi történik most a globális kultúrában. Ez a szín tükrözi a kollektív lelkiállapotunk" – mondta a Pantone alelnöke, Laurie Pressma a The New York Timesnak adott interjújában.

A Pantone a saját shopjában fel is készült az év színére, különböző ultraibolya termékek közül lehet válogatni, köztük az egyik kedvenc kövem, az ametiszt is felbukkan, mint alapanyag, de van körömlakk és ülőke is.

pan_koll1.jpg

A konyhai kiegészítőktől a bizsukig mindent elképzeltek ultraibolyában.

pan_koll_2.jpg

Mivel kedvelem a lila árnyalatokat, határozottan tetszik az év színe, és valószínűleg több lila terméket is fogok készíteni, és persze az ametiszt is nagyobb teret kaphat a választékban. 

De ha megnézzük a Panton 12 trendszínét 2018 tavaszi-nyári időszakára, még több lila árnylatot találunk. A trendszínek között olyanok vannak, mint: „rózsaszín levendula” „tavaszi krókusz” „majdnem mályvaszínű” „virágzó dália” „kikötői köd” - ezekből remekül el tudok képzelni ékszereket. Ha nem is igazodunk a teljes ruhatárunkkal a Pantone diktálta színekhez, akkor kétségtelenül jó ötleteket meríthetünk belőlük. 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Facebookon is: Kunigunda Kincsei