Cukorszobrok japán módra: Amezaiku

Tudjátok mit jelent az „Amezaiku”? Nem? Hát máig én sem tudtam. Ahogy újabb alkotásokat keresgéltem az interneten, véletlenül találtam rá erre a cukorkaművészetre, amiről most mesélni fogok.

ichi1.jpgAmikor a cukorkákat említjük, az emberek általában színes, édes finomságokra gondolnak, és semmi másra. De nem így néhány japán férfi, akik folytatják a japán hagyományt, amely átalakította a cukorkakészítést művészetté.
"Amezaiku" hagyományos utcai művészet, és Kínából ered, a 13. századból. Japánban a Heian korszakban került. Az Edo korszakban (1603 és 1868 között)  lett igazán népszerű, de nagy népszerűségre tett szert a második világháború után is. Az 1970-es években a technikai fejlődés a fiatalok figyelmét egészen más felé terelte. A számítógépek és más szerkentyűk sokkal izgalmasabbnak bizonyultak a cukorművészetnél.

Szerencsére néhányan megőrizték a tudást, mit Shan Ichiyanagi is, aki Los Angelesben él, és hivatásos édesség készítő mester, hagyományos nevén:
"amezaiku-shokunin".

taka.jpgAz unokaöccse, a 31 éves Takafumi Ichiyanagi is úgy döntött, elsajátítja ez a művészetet, melynek lényege a mesteri módon megformált cukorszobrok, gyakran állatfigurák készítése.

tezuka.jpgDe más fiatalok is visszatérnek a gyökereikhez, Shinri Tezuka még csak 26 éves, de szobrai lenyűgözik az embereket. Ő főként állatokat alkot cukorból. Az első kép, amit megláttam és további kutatásra késztetett, szintén Tezuka munkája és az interneten is több alkotását meg lehet találni.

Shan Ichiyanagi hivatalos oldaláról 3 képet sikerült gyűjtenem, egy körhinta lovacska, egy madár és egy sárkány cukor szobrát.

horse.jpgbird.jpg

dragon.jpg

Shinri Tezuka munkáival nagyobb szerencsével jártam, több csodálatos, részletgazdag alkotásáról találtam remek fotókat.

tezu1.jpg

tezu2.jpg

tezu3.jpg

tezu4.jpg

tezu5.jpg

tezu6.jpg

tezu7.jpg

tezu8.jpeg

tezu9.jpeg

Források: Japandailypress

The Candyartist

This is colossal

Ha tetszett, csatlakozz a Facebookon is: Kunigunda Kincsei