Érdekes világnapok: Energiatakarékossági világnap

et1.jpgMárcius 6. Energiatakarékossági világnap, ennek alkalmából néhány spórolós tippet hoztam.

Rengeteg tipp kering az interneten, ezekből gyűjtöttem össze egy csokrot.

Felejtsd el a stand-by üzemmódot: az ily módon félig kikapcsolt gépek alattomosan pörgetik a villanyórát. Amit csak lehet, használat után húzz ki a konnektorból. A hagyományos villanykörtéket cseréld ki LED-es izzókra vagy kompakt fénycsövekre (vigyázz a megfelelő színhőmérsékletre!) – ezek drágábbak, de jóval kevesebbet fogyasztanak, és sokkal tartósabbak. Kapcsold le a villanyt, ha nincs rá szükséged! 5 lámpa lekapcsolása a folyosókon és a szobákban = évi 60 euró megtakarítást, évi 400 kg szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést jelent. A lámpákat persze nem kell mániákusan kapcsolgatni. Persze sehol ne égjen feleslegesen a villany, de ha csak két percre mész ki a szobából, hagyd inkább égve: a gyakori fel-le kapcsolgatás rövidíti az izzók élettartamát.

et3.jpg1°C-os hőmérsékletcsökkentés otthon 5-10%-os fűtésszámla megtakarítás. Cseréld le szimpla üvegű ablakaidat dupla, thermo ablakokra, ha van rá lehetőséged. Hosszú távon megtérül a kiadás, mert a dupla üvegű ablakok akár 70%-kal csökkentik az energiaveszteséget!

Programozd be a termosztátot! Ha éjszaka, illetve amíg nem tartózkodsz otthon, alacsonyabbra állítod a hőmérsékletet 7-15%-os fűtésszámla megtakarítást érhetsz el.

Általában 20-21 °C elegendő a komfortérzethez. A lakás egyes helyiségeiben ideálisnak vélt hőmérsékletek  a következők: Lakószoba: 20 °C, Gyerekszoba: 21-22 °C, Étkező: 20 °C, Konyha: 18 °C, Hálószoba (nappal és éjszaka): 16-18 °C, Fürdőszoba (a használati idő alatt): 23 °C, Előtér és folyosó: 15 °C

Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 °C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani.

A nagyon hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést, mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe.

Használj függönyt, sötétítőt, reluxát, redőnyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheted a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, és télen a nagyon hideg levegő beáramlását.

Ne takard el vagy le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás.

Tudtad, hogy egy kiló kínai fokhagymával 2,6 kg szén-dioxidot is veszel? A szállítása során ugyanis ennyit bocsátanak ki a kamionok, hajók 1kg árura vetítve. Válassz a helyi-hazai, környezetbarát, minimális csomagolású terméket, ezzel teszel magadért, a környeztért és a termelőkért.

Egy átlagos magyar kb. 15-20 kg papírt használ fel havonta. Ha új nyomtatót vagy fénymásoló gépet használsz vagy vásárolsz, válassz olyat, amelyik a lapok mindkét oldalára képes nyomtatni! Mielőtt kinyomtatnál egy dokumentumot vagy e-mailt, fontold meg, hogy valóban szükséges-e kinyomtatni.

et2.jpgMagyarországon naponta közel 1 millió műanyag szatyrot dobunk ki és kerül a lerakókra. Csökkentsük a hulladéktermelést, mivel minden termék valamilyen módon (például előállításuk vagy szállításuk során) üvegházhatású gázok kibocsátását okozza. Energiát is megtakarítunk, ha újra használható (vászon)zacskókat, dobozokat használunk.Válassz a kevés csomagolóanyagba csomagolt és az utántöltő termékek közül. Kerüld az eldobható törlőkendők és papírtörülközők használatát!

A konyhában nézd át a fazekakat és a serpenyőket is: ezeket mindig a megfelelő méretű főzőlapon használd, szabadulj meg a deformált aljú példányoktól, és lehetőség szerint tegyél fedőt az edény tetejére, így gyorsabban elkészül az étel. Szagelszívó helyett pedig jobb, ha az ablakot használod.