Könyvek, de másként

Korábban egy más blogban publikált bejegyzésben már fogalkoztam a könyszobrokkal, mint az újrahasznosítás letőségével, aztán ma újabb könyvszobrokat találtam a neten és úgy gondoltan, egyesíteve a két bejegyzést megosztom ebben a blogban is.

Az első bejegyzés Alicia Martin műveiről született, még 2012 júniusában.

Nekem eddig más elképzelésem volt az újrahasznosításról, de végülis ez is egy lehetőség, így művészetből művészet lesz.

Alicia Martin szobrász meglepő alapanyagot használ fel alkotásaihoz: a régi, elhasznált könyvekből meglepő szobrokat formál, melyek olyan látványt keltenek, mintha az épületek ablakából ömlenének egyenesen az utcára.

Martin érdekes szobrait már szerte Európában látni lehet. A művész legújabb projektje szülővárosában, Madridban található, és a Biographies (”Önéletrajzok”) címet viseli. A Biographies Madrid három régi történelmi épületét kapcsolja össze, melyek ablakaiból vízesésként ömlenek ki a könyvek. A könyvből készült oszlopok mindegyikét egy bonyolult fémrácsos szerkezet tartja. Ez a fémes váz biztosít formát a hatalmas alkotásoknak amellett, hogy a könyvek minden egyes lapját egy helyben tartja, még ha az egész kompozíció úgy is néz ki, mintha folyamatos zuhanásban lenne. Martin azonban nem csak az utcai művészetben mozog, hiszen beltéri szobrokat is tervezett már tucatnyi használt könyvből, mint például egy hatalmas karika alakzatot egy terem közepén, vagy egy falból kinőni látszó könyvörvényt.

De amikor megláttam ezeket a sajátos alkotásokat, rákerestem a művészre és más meghökkentő műveket is találtam, azokból is megmutatok most kettőt.

 

am1.jpg

am2.jpg

am3.jpg

am4.jpg

am5.jpg

Most pedig egy egészen más stílusú könyszobrokat találtam, Brian Dettmer alkotásait, az Ideas.ted.com-on.

Dettmer festőművészből vált ilyen speciális könyszobrásszá, azaz könyvsebésszé, ahogy nevezik.Elavult tartalmú könyvek kapnak tőle és a sebészeti eszközeitől új alakot és új életet. Elmondása szerint munkája során alternatív világok és emlékek jelennek meg előtte. 

Kések és csipeszek is előkerülnek, amikor a könyvsebész munkába áll. Régi orvosi könyveket, képeskönyveket, szótárakat, atlaszokat és enciklopédiákat is felhasznál alkotásaihoz. Minél nagyobb a könyv, annál jobb, hiszen Brian semmi plusz adalékot nem ad hozzá különleges szobraihoz, csak hajtogat vág, eltávolít és hozzáilleszt.

Nézzük néhány alkotását:

bd1.jpg

bd2.jpg

bd3.jpg

bd5.jpg

bd7.jpg

bd8.jpg

További képek: myblog