Art deco

ad2.jpgHa már készült Art Deco Lady fantázianevű medál, akkor gondoltam, hogy összegyűjtök néhány alapvető információt erről a stílusirányzatról, és röviden összefoglalva közzéteszem a blogban is.

Az Art Deco 1920- 1939 között élte fénykorát, mint vezető lakberendezési divatirányzat. Nagy hatással volt az építészetre, a belsőépítészetre, ahogy a lakberendezés, a divat, festő-, képző-és filmművészet alakulására is. Az Art Deco irányzata valójában sok különböző stílus ötvözeteként jött létre, a 20-dik század elején virágzó összes stílusirányzat jeleit felfedezhetjük benne (Modernizmust, Kubizmust, Bauhaus, Futurista, Art Nouveau). art-deco-jewelry.jpgÉrdemes kiemelni, hogy a viharos húszas években vált igazán népszerűbbé. Maga az Art Deco kifejezés a francia art decoratifs kifejezésből ered, 1925–ben a Francia Lakberendezők Szövetsége kiállítást szervezett L’exposition international des Art Decoratifs et Industriels Modernes címmel, mely egy kicsit megtévesztő, ugyanis a stílusirányzat kirobbanása után csak évekkel később kezdtek róla, mint Art Deco-ról beszélni. A „gépkor” eljövetelével az Art Nouveau kerekded formái fejet hajtottak a szögletes formákkal operáló Art Deco előtt. Az Art Deco a huszadik század elején vert gyökeret, de igazán az 1. világháború után lett népszerű, melyet nagyban köszönhet az olyan filmeknek, mint a 42nd Street és a Grand Hotel és annak, hogy a modern termelés által hozzáférhető vált szélesebb tömegek számára is.

artdeko2.jpgAz elegáns, de eklektikus stílus modern irányzatként volt számon tartva, mely sokat merített az afrikai, az egyiptomi, az azték és a spanyol világ művészetéből, továbbá a Machine Age áramvonalas technológiájából.

Az Art Deco napjainkban is nagyon nagy népszerűséget élvez, mivel könnyen variálható akár modern, akár klasszikus teret kívánunk vele berendezni. A 30-as évek bútorai kézzel megmunkált, gyönyörű trópusi fából készült visszafogott, kifinomult és elegáns vonalvezetésű darabok.

ad1.jpgArt Deco képek, kiegészítők: Az Art Deco kiegészítők általában karakteresek, meglehetősen változatosak – mértani formákra hajazó háttér, geometriai formákkal díszített takarók, leopárd-bőrök. A műanyag vagy krómozott hamutartók, üveg vagy ezüst koktél szettek, azték vagy egyiptomi mintás üvegek, afrikai stílusú szobrocskák és a modernista festmények, vagy egy meztelen nőalakot formáló lámpa, mind beleférnek az irányzatba. A lehetőségek olyan korlátlanok, mint amennyire a modernség maga korlátlan.

Források: Montparnasse

Lakberendezo.blog.hu