Fatima keze

fatima.JPGSzívesen használok szimbólumokat és nemes köveket az ékszerek készítésénél. Az egyik kedvelt szimbólum a Fatima keze néven ismert kinyújtott tenyér, más nevei: hamza (eseteg hamsza), isten keze, most erről írok egy kis összefoglalót.

Összegyűjtöttem, hogy milyen tulajdonságokat társítanak hozzá, és honnét eredeztetik.

 Általában a hamza szimmetrikus, egy-egy hüvelykujjal mindkét oldalán, ezáltal nem az anatómiai tenyér mintát követi.

Számos kultúrában megjelenik a Fatima keze szimbólum, mely jótékony erejéről és pozitív jelentéséről ismert.  Az iszlámban a Fatima keze talizmán a jobb kezet - amelyet az erény kezeként emlegetnek - jeleníti meg. Az öt ujj Fatima - Mohamed próféta lánya - családját jelképezi, illetve tágabb értelemben az iszlám öt pillérét szimbolizálja. A zsidó és arab hagyományokban elterjedt védőamulett a szemmel verés ellen. Mirjam kezének és Hamsának - ami ötöt jelent - is nevezik. A nyitott tenyér közepében egy szem található, arra utalva, hogy az amulett képes visszaküldeni az ártó szándékot a feladónak. A szóbeszéd szerint di Cagliostro gróf, a 18. századi itáliai orvos és alkimista fedezte fel újra ezt az ábrát. Az ő nevéhez kapcsolódik a Fatima keze számmisztikai orákulum. Ekkoriban kezdték el újra jóslásra és sorselemzésre használni ezt a misztikus ábrát, amely mindenkinek megmutatja a sorsát.

narancs.jpgRégészeti bizonyítékok támasztják alá, hogy a lefele néző hamzát egyes területeken az emberek úgy használták, mint védő amulett még azelőtt, hogy a monoteista vallás követői tették volna. Univerzális jelképe a védelemnek, a nyitott jobb tenyér jel még a mezopotámiai műalkotásokon előfordul a Mudra-ban is. Az isteni védelemnek szimbólumai, amik a kéz jelképén alapszanak, magába foglalják Venus (vagy Aphrodité) és Mária kezét, amelyeket arra használtak, hogy megvédjék a nőket a negatív hatásoktól a növekvő termékenység, szoptatás, az egészséges terhesség és a gyenge szervezet megerősítése alatt.

Egyes területek úgy vallják, hogy Hamza és Mano Pantea «két ujj» amulettek összeköttetésben állnak, de az utóbbit főként az ősi egyiptomiak használták.

Ebben az amulettben a két ujj Íziszt és Oziriszt szimbolizálják, a hüvelykujj pedig a gyereküket. «Két ujj» a szülők szellemének előhívására volt használatos, hogy megvédjék a gyereküket. 

A hamza útja a héber kultúrában és az elterjedése főként a héber közösségekben (Szefárdok és Mizrahimok) figyelhető meg, hála a használatának az iszlám vallásban. A hamzát a zsidók vették fel és használták, az iszlám világban, és a keresztények között is elfogadhatóvá vált, mint szerencse hozó, de a négy leghatékonyabb rontás elleni szimbólum között is számon tartják. Kulcstartóként, nyakláncként vagy fülbevalóként is használható, de ha az ajtó fölé tesszük, akkor is hatásos.

A többi rontás elleni szimbólum a Feminán olvasható.

Én többnyire fülbevalókon helyezem el ezt a motívumot, igyekszem különleges gyönggyel kombinálni, a felső képen egyedi, kézzel festett gyöngyöt választottam az ezüst színű medálhoz (ez névnapi ajándéknak készült) az alsó képen a bronz medált meleg színű elemekkel társítottam.

Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hamza

http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/hamsza.html