Szilveszteri és újévi babonák

Rengeteg babona fűződik ezekhez a napokhoz, én most régi gyűjtésből idézek, de a lényeges elemek megegyeznek, csak kis színes érdekességek bővítik az eddig is ismert hagyományok körét.

olomontes.jpgSzilveszter Szent Szilveszter pápa (mh. 335) ünnepe. Az óév utolsó napja félünnep. Tilos a mosás, ruha-teregetés, mert a családból kihalna valaki. Szemetet ugyanúgy nem visznek ki, mint Karácsonykor, mert a szerencsét vinnék ki a házból. Estéjén szokásos a jövőfaggató ólomöntés. Éjféli óraütésre elfújják a gyertyát, s csak a tizenkettedikre gyújtják meg ismét. 12 órakor ki-ki megnézi a falon árnyékát, aki nem találja a magáét, az meg fog halni az új évben. Azt tartják, a Szilveszter-napi álom beteljesedik.

Még több szokás kötődik azonban az új esztendő első napjához, ami még változik is tájegységenként.

ujevi-szerencsehozok.jpgJanuár 1, Újév, kiskarácsony napja, Jézus körülmetélésének ünnepe. A régi rómaiak március 1-jével kezdték az évet, ezt az időpontot Julius Caesar január 1-jére helyezte, a keresztény korban január 6-ra, a IV. században pedig december 25-re tették át az újév kezdetét. XIII Gergely pápa 1582-es naptárreformja január 1-jét jelölte ki a naptári év kezdetéül, az egyházi évet ezust.jpgviszont advent első napjától számítják. Ezért a fenti időpontok mindegyikéhez kapcsolódnak újévi szokások. Désen és Jászberényben éjféli óraütéskor a székről a földre ugorva szöknek át az újévbe, lehetőleg pénzt szorítva kezükben, Tordán reggel bő áldást kívánva búzát szórnak a meg alvókra. Somogyban a gazda, hogy baj ne érje a házat, nagy fejszére ülteti a feleségét, Göcsejben napfeljöttekor piros almáról mosdanak, hogy szépek és egészségesek legyenek, A székelyeknél ezüstpénzről itatják a marhát, hogy kár ne essék benne; az ollók, gerebenek száját egész nap zárva tartják: a vadak szája is egész évben csukva lesz. malac.jpgElterjedt szokás, hogy ilyenkor lencsét, babot főznek: sok pénzük legyen, Újévkor malacot jó enni, mert az előretúrja a szerencsét, de szárnyast nem szabad, mert az hátrafelé kaparja, s nyulat sem, mert az meg elfut vele. Ahogy az újév kezdetén viselkedik az ember, amit ekkor csinál, ami ekkor történik vele, az és úgy jellemzi majd az egész évet, Igyekszik is mindenki jóllakni, vígan lenni, civódást, veszekedést kerülni, pénzt nem kiadni, sőt, ha lehet, kapni és így tovább. Ha férfi az első látogató, szerencsés esztendő várható. Azt tartják, hogy az ó-és újév közötti éjjelen született gyerekből nagy úr válik.

A modernebb szokásokról pedig a Körkép oldalán lehet még néhány érdekességet olvasni, megtudhatjuk, például, hogy miért legyen otthon méz :)

A régi hiedelmek az "Igézet ne fogja" című könyvből származnak.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg, és csatlakozz a Facebookon is: Kunigunda Kincsei