Dédnagyik trükkjei: Angol karácsonyi sütemény

Karácsonyi készülődés 2016

Ismét "többfunkciós" bejegyzés következik, recept, amit elkészíthetünk az ünnepekre, és ami már nem is napjainkban íródott. Sőt egy kis ismeretterjesztés is, mert megtudhatjátok, hogy mi is az a citronád.

Először is a recept.

"Angol karácsonyi sütemény

Huszonkét deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete apró. szőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió, Egy kikent, gömbölyű kuglófformában megsütjük, (Soká, hónapokig eláll.) Sennyey Anna grófnő."

cedrat.JPGHát a citronád nekem sem volt világos, így nyomozásba kezdtem. Tetszetősnek éppen nem mondható, rücskös héjú gyümölcs. A következő ismertetőt találtam róla:

cedratcitrom.jpg"Például ilyen a citron vagy cédrátcitrom (Citrus medica),amely más, "dzsúszos" rokonaitól eltérően alig tartalmaz húsos-leves részt, csak vastag, fehér, szivacsos termőtestet. Ez az ősrégi citrusféle elsősorban nem is táplálékként, hanem gyógyszerként szolgált: húsával és préselt olajával tengeribetegséget, tüdő- és bélbajokat kúráltak, de használták a ruhamolyok elriasztására, továbbá vallási szertartásokhoz - például a zsidók ősszel, a szukkot idején. Persze a sütés-főzéshez is jó, elvégre aromás illóolajokban gazdag, ezért torták, sütemények ízesítésére is felhasználható. Annál érdekesebb, hogy ennek a fajnak a latin nevéről (Citrus) kapta a nevét az egész nemzetség - ez pedig alighanem a görög cédrus jelentésű kédros szóból származik, s a legvalószínűbb hipotézis szerint a citron és a cédruslevél illóolaj-alapú illatának hasonlóságából származik" (szerző: Barotányi Zoltán)

senny.jpgA másik érdekesség a receptet jegyző Sennyey Anna grófnő volt, akire szintén kíváncsi lettem, hiszen eddig nem tartottam kifejezetten grófi elfoglaltságnak a sütést. A mellékelt kép a források szerint a grófnőt ábrázolja. Több receptje is fennmaradt, amiből a Gasztrokaland című weboldal is közzétett néhányat: a csokoládésüteményt vagy a Pückler herceg krémet. Az általam talált könyvben a Zsófi-torta, a narancs torta vagy a gesztenyegombóc is az ő nevéhez kötődik.

A recept "Az uj idők receptkönyve" (pontosan így írják a címet) kiadványból származik, még 1931-ből.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg, és csatlakozz a Facebookon is: Kunigunda Kincsei